Produserer svin med dyrevelferdsmerke
Får trusler om forkastelig produksjon
Petter Simonsen fra Høland sju mil øst for Oslo er blant Norges mest profilerte bønder. Han produserer økologisk svinekjøtt med dyrevelferdsmerke, men får likevel trusler om at produksjonen hans er forkastelig.
Vi kjører gjennom en port dekorert med henholdsvis en hest og gris. Vi ankommer Østre Pavestad gård, en av landets største og mest profilerte økologiske gårder. Pavestad har i dag 34 purker med økologisk ullgris. Gården har også en stor økologisk korn- og grasproduksjon, pluss noe poteter og grønnsaker.
På Pavestad finnes det både ammekyr, ender, bronsekalkun og kinesisk dverghøns i tillegg til grisen.
Gir synergier
– Vi har dyr og produksjoner som gir synergieffekter. Det er sambeiting med gris og ammekyr. Kalkun og dverghøns passer også godt sammen. Hønene hjelper til med oppdrettet av kalkunkyllinger, og kalkunen beskytter hønekyllingene mot hønsehauk, forteller Petter Simonsen.