– Det finnes et liv uten soya

– Hvis det er ønskelig kan vi produsere norsk gris uten soya om noen kvartaler. Men da må vi bruke dyrere råvarer som erstatning, eller bruke råvarer som fortrenger norsk korn. Og da blir grisen mindre norsk.

Svin har utfordret Knut Røflo til å kikke inn i glasskula når det gjelder morgendagens fôrproduksjon til husdyr i Norge, først og fremst svinefôr. Han er administrerende direktør i Felleskjøpet Fôrutvikling, et selskap som i en 30 års-periode har vært landets ledende utviklingsmiljø på dette området.

Det finnes et liv
– Spørsmålet er; finnes det et liv uten soya?

– Ja, det gjør det, men litt flåsete sagt er spørsmålet egentlig hvor lang vi vil at køen over Svinesund skal være. Vi må ha en kostnadsbase i norsk svineproduksjon som sikrer norsk konkurransekraft på kjøtt. Pris er en del av konkurransebildet. Felleskjøpet Fôrutvikling har gjennomført flere forsøk med fôring av gris uten bruk av soya, og det kan vi få til. Men da må vi samtidig være klar over at vi må bruke enda dyrere råvarer til erstatning for soya. Alternativt kan vi bruke norske eller importerte råvarer som raps eller åkerbønner. Da fortrenger vi plassen til norsk kornproduksjon, og det er sjølsagt ikke noe mål for oss. Grisen er den største forbrukeren av norskprodusert bygg og havre. 10 prosent reduksjon av norsk svinehold vil bety et stort overskudd av norskprodusert korn, og det er ikke en situasjon vi ønsker.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP