Bondebærekraft på norsk
Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon på norsk? Dette var hovedtemaet for årets Mat og Landbrukskonferanse. Oppsummert er inntrykket at det ikke står så ille til. Men mye må gjennomføres i dette tiåret.
Nr. 2 – 2020
De fleste har fått med seg at verdens utslipp av klimagasser skal kuttes med 40 prosent innen 2030. Det betyr at mye skal gjøres i løpet av ti vekstsesonger og ti norske avlinger. Dette er i hvert fall Parisavtalens mål for hva som må skje for å innfri FNs krav til en bærekraftig morgendag. Norsk landbruks bidrag i klimadugnaden er å kutte fem millioner CO2.akvivalenter i inneværende tiår.
– Sett høyere mål
Mange toppfolk både innenfor og utenfor landbruket hadde innspill til hvordan dette kan nås. Schibsteds administrerende direktør Kristin Skogen Lunds råd var at en ikke skal være redd for å sette seg høye mål. Da er det også større sjanse for at en greier å strekke seg litt lenger enn det en ser for seg ved første øyekast. Skogen Lund er også den ene av de to norske medlemmene i The Global Commission on the Economy and Climate. I fjorårets rapport fra FN-kommisjonen ble nettopp landbruket trukket fram som en viktig framtidsnæring i jobben med å nå klima- og bærekraftsmålene.