Bildet: Helene Helgeberg og Dan Emil Berg trives i grisehuset på Tangen Nordre, men det er mye arbeid.
Ønsket seg småbruk
– ble best på smågris
Helene Helgeberg (34) og Dan Emil Berg (33) var på utkikk etter et småbruk. De endte opp med gård og svineproduksjon. Tre år senere er de landets beste på smågris.
Vi er på gården Tangen Nordre ved Grinder i Solør. En halvtime nord for Kongsvinger. Her bor Helene og Dag Emil i et våningshus fra 1880. Bortenfor ligger fjøset med gris i to etasjer. Det er også gris i Danbox-containere bak fjøset. Helgeberg og Berg har kombinertproduksjon med 12-13 purker i pulja. De fleste fødebingene er store (syv m2) uten gjødselrister. Gjødsla skrapes ut og ned i luker i gangen. Omtrent samme system er det i smågrisavdelingen i 2 etasje. Det er romslige smågrisbinger og her har smågrisen tilgang til gangareal med drikkenipler. Slaktegrisen fôres fram i Danbox-containerne og gjeldpurkene går på halm/flistalle. Fôrautomatene må fylles manuelt i både føde- og smågrisavdeling. Fjøset er relativt tungdrevet, men resultatene er gode.
714 gram i daglig tilvekst
Helene Helgeberg og Dan Emil Bergs smågris har daglig tilvekst på 714 gram og 1,42 fôrenheter i fôrforbruk. Dødeligheten er lav; kun 0,5 prosent. Det er forøvrig første gang det er registrert daglig tilvekst på over 700 gram på smågris i Ingris. En årsak til de gode resultatene er ifølge Helene at de har satt opp nye fôrautomater i hver binge. De har gått over til fri fôring av smågrisen. Det er dessuten god plass i bingene, flere drikkenipler og lun liggeplass under tak.
– Vi lar smågrisen få smågrisfôr fra de er en uke gamle. Det er egne troer i smågrishjørnet. Dermed blir smågrisen raskt tilvent kraftfôr etter avvenning, opplyser Helene.