Elisabeth Berg
og Hans Martin
Landstad ble best
på slaktegris for
andre året på rad.
Det nye i år er at
de har kuttet ut å
gi ekstra E-vitamin
og opplever at det
likevel går greit.
Foto: Tom Erik Holmlund
Best andre år på rad
Elisabeth Berg og Hans Martin Landstad er best på slaktegris for andre år på rad. Nytt grisehus med etetidsstrying og ekstra god plass både i bingen og i troa bidrar trolig til de gode resultatene.
Svineprodusentene på gården Tønne Øvre på Sparbu i Trøndelag var best på slaktegris i 2024. De forsvarte dermed førsteplassen fra året før med1341 gram i daglig tilvekst (best), 2,35 FEg i fôrforbruk (nest best) og kun 0,8 % i dødelighet. I forhold til året før er tilveksten omtrent den samme, fôrforbruket litt lavere og dødeligheten betydelig lavere. Grisehuset ble bygget i 2022,med ekstra plass med tanke på mulig omlegging til avlsbesetning på sikt. Bingene er på 13 m2 der det settes inn 10 griser i bingen. Spesielt er også at det er hele 4,6 meter troplass. Det vil si 46 cm per gris.
– Vi har tro på et system der all grisen spiser samtidig og at de har rikelig med eteplass helt fram til slakt, sier Hans Martin.
I tillegg er takhøyden hele 3,20 meter. Det er høyden svenske rådgivere anbefaler for slaktegrishus.