Helsetjenesteveterinær:

– Beskytt innslusing av dyr, folk og utstyr

– Mitt inntrykk er at svineprodusentene er opptatt av smitte­sikring, og ganske flinke til å passe på. Utryddelsen av skabb og mykoplasma er gode ­eksempel på at innsats nytter, sier Annbjørg Nernæs.

– Det at vi har så god helsestatus i norske svinebesetninger er vel også et uttrykk for det. Men det betyr ikke at vi kan slappe helt av. Jobben er ikke gjort en gang for alle. Vi må hele tiden være på tå hev for å beholde og ta vare på helsestatusen, sier helsetjenesteveterinær Nernæs. Hun jobber med svinehelse i Nortura fra Romsdalsfjorden på Møre i sør til Finnmark i nord. Blant annet har hun årlig oppfølging av smittebeskyttelse i et tjuetalls avlsbesetninger.

Gode rutiner
– Etter MRSA’en har vi hatt sterkt fokus på gode rutiner ved innslusing av folk. Smitteslusene må være gode. Det skal være et tydelig skille mellom ute og inne. Folk som skal inn må vaske hender og være påpasselige med å bruke munnbind og hodeplagg og ellers besetningens klær og fottøy. Vask og desinfisering av hender er alltid viktig, og det samme gjelder utstyr som en må ta med seg inn. En må også ha en plan for beskyttelse mot skadedyr, og fugler som kan komme i kontakt med fôret og liknende.

Avlsbesetninger må ha utlastingsrom som rommer hele leveransen. Funksjonelle utlastingsrom er også viktig for god smittebeskyttelse i vanlige besetninger. God dyreflyt er viktig. Hvis det brukes samme rampe til inn- og utslusing av dyr, må den en være ekstra nøye med rengjøring og desinfeksjon før og etter inn- og utlasting. Griser som har kommet ut på plattingen må ikke ha muligheter til å snu og gå inn igjen. Folk har glemt at vi fortsatt oppdager dysenteri, sier Nernæs.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP