Bildet: Brit-Tove passer godt på store og små i fødeavdelingen i ­grisehuset.

– Bedre dyrevelferd nå enn for tjue år siden

– Vi kan ikke forsvare ulovligheter og regelbrudd, hverken fra produsenter eller folk utenfor næringa. Men livet som svineprodusent har vist meg at dyrevelferden er mye bedre i dag enn for tjue år siden.

Det mener Per Olav Krekling på Aker gard i Øvre Eiker. Han sitter i fagutvalget for svin i Nortura, og er glad for at kjøttsamvirket jobber profesjonelt med krisehåndteringen etter stygge TV-­bilder, men også i forhold til krav og forventninger når det gjelder leverandørenes holdning og praktiske tilnærming til dyrevelferd.

Lei seg
– Men jeg blir lei meg over det som skjer. Først blir jeg veldig forbannet på metodene som brukes for å avdekke hvordan den såkalte virkeligheten er for norske griser. Virkeligheten er ikke at alle norske griser håndteres uten omtanke for deres egenverdi og velferd. Samtidig blir jeg litt irritert over at vi fortsatt har noen brodne kar som ikke viser tilbørlig omtanke for dette. Alle såkalte regelbrudd er tross alt ikke like alvorlige, men slike nyanser kommer ikke fram når folk som er ute etter å ta ei hel næring serverer sine subjektive og ulovlig oppsamlete inntrykk og presenterer det som inspeksjoner. Overlat det siste til Mattilsynet, mener jeg, sier Krekling.

Kombinert
Sammen med sin Brit-Tove, som også er sterkt politisk engasjert i fylket sitt, driver de satellittbesetning i Raumartoppen purkering. Hun tar seg av fødeavdelingen i grisehuset, og han tar seg av slaktegrisavdelingen. Huset ble bygd i 2012 til formålet. Her er det 130 grisinger i året. Grisehuset har fire avdelinger, to fødeavdelinger og to slaktegrisavdelinger, 40 FS-binger med langtro på 2,5 meter. De driver dermed en kombinert satellittbesetning.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP