All slaktegris inn i velferdsprogrammet i år
– All slaktegrisproduksjon skal inn i dyrevelferdsprogrammet innen utgangen av 2018. Allerede 1. januar 2019 starter økonomiske trekk ved manglende deltakelse eller oppfølging.
Bilde: Disse tre innledet til debatt om dyrevelferd i svineproduksjonen. Fra venstre Karen Johanne Baalsrud, Mattilsynets hovedkontor, Stine Gulliksen, Helsetjenesten for svin /Animalia, og avlsforsker Torunn Aasmundstad, Norsvin.
Det sa spesialveterinær Stine Gulliksen på vegne av kjøttbransjen under dyrevelferdsdebatten på Norsvins årsmøte i Hamar 19. mars. Gulliksen jobber i Helsetjenesten for svin /Animalia, som har hatt ansvaret for å utarbeide innholdet og koordinere arbeidet med dyrevelferdsprogrammet for slaktegris, men det er en samlet svinenæring som står bak. Som kjent, blant annet gjennom artikler forrige utgave av Svin, så har kjøttbransjen samlet seg om felles kjøreregler for hvordan den skal sikre god dyrevelferd hos gris i alle norske slaktegrisbesetninger. Både privateide og samvirkeeide slakterier står bak dyrevelferdsprogrammet.
– Det som var bra nok i går, er ikke nødvendigvis bra nok i dag. Folk må oppdage tingene sjøl, ikke bli fortalt det av andre, sa hun blant annet.