I et ressurs- og bærekraftperspektiv scorer grisen høyt
Den 24. august i år hadde vi en artikkel i Nationen – Faglig snakka: «Måler vi fôreffektivitet riktig?» Her belyste vi hvor store forskjeller det er i næringstetthet og kostnader til kraftfôr for ulike dyreslag.
Svin nr. 8 – 2022
Eli Gjerlaug Enger, forsker i Norsvin SA
Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agrianalyse
En kortversjon av artikkelen var også på trykk i Dagens Næringsliv; «Å sammenligne epler og pærer eller laks og gris» den 13. juli. Denne var et motsvar mot Marie Steen og Ole Gjølberg (begge fra handelshøyskolen NMBU) sitt innlegg i DN den 23. mai, der de hevdet at laks og kylling var svært fôreffektive i forhold til grisen. Deres budskap var at vi burde spise mindre gris og mer oppdrettslaks og kylling, nå som det er press på kornet i et globalt råvaremarked. Med NMBU som arbeidsplass skulle man tro at det var god tilgang til kunnskap som kunne nyansert denne påstanden.