Ser inn i 2022
– Vi må akseptere dyrere mat
– Høyere kostnader i matproduksjonen har kommet for å bli, både her hjemme og internasjonalt. Samfunnet må akseptere dyrere mat, både i Norge og resten av verden.
Det mener direktør Olav Eik-Nes i Norsvin SA. Svin har bedt ham om å kikke inn i glasskula for 2022. Hva skjer i Norge? Og hva skjer utenfor oss?
– Både norsk og internasjonal matproduksjon er i større grad enn før avhengig av kostnadsutviklingen. Jeg tror høyere kostnader har kommet for å bli. Derfor blir det avgjørende for norske svineprodusenter at økt kostnadsnivå tilpasses inntektsbehovet som næringa trenger, sier han.
Grønne verdier
Han er opptatt av å få fram det norske landbrukets grønne verdier i forhold til andre land; at vi legger stor vekt på mattrygghet, bruker mindre antibiotika og generelt mindre medisiner enn alle andre, at vi har en klimavennlig produksjon, god dyrevelferd og høy helsestatus. Det er viktig om en skal vinne forståelse for at prisene må øke.