– Vanskelig å sette priser nå
Den gjennomsnittlige engrosprisen på gris øker med tre kroner kiloen 1. juli, en økning på 7,8 prosent. Hvor mye av dette får grisebonden? I hvert fall ikke mindre enn forventningene som lå i jordbrukets krav.
Det sier Norturas styreleder Trine Hasvang Vaag til Svin. Hun sier at forventningene til svineprodusentenes prisøkning fra jordbrukets forhandlingsutvalgs side var minimum kr. 1,30 i andre halvår i år.
– Det blir mer igjen av prisøkningen til produsentene enn dette. Men av konkurransemessige grunner kan jeg ikke konkretisere tallene ennå. Det er vanskelige tider å sette priser nå, fordi forutsetningene forandrer seg veldig fort. Kostnadsøkningene stikker av med mye av denne prisøkningen. Vi må heller ikke glemme at vi må sette prisene ned dersom det er overproduksjon og ikke lenger markedsbalanse, sier Vaag til Svin.
Stor prisoppgang
Grisen ble tatt ut av målprissystemet over til volummodellen i jordbruksoppgjøret for et år siden, 1. juli 2021. Dermed er det konsernstyret i Nortura som har ansvaret for å styre engrosprisutviklingen på kjøtt og egg på vegne av bøndene. Prisene kan justeres én gang hvert halvår. Vedtaket for andre halvår fører til at prisøkningen øker med fra 13 til 17 prosent på flere typer kjøtt.