Taper milliarder på kjøttgrensehandel
Grensehandelen av kjøtt, særlig fjørfe- og svinekjøtt, er betydelig. Norge taper milliarder av kroner på grensehandelen, og 15-20 prosent av det norske forbruket av svinekjøtt kan ha svensk eller annet lands opphav.
Taper milliarder på kjøttgrensehandel
Grensehandelen av kjøtt, særlig fjørfe- og svinekjøtt, er betydelig. Norge taper milliarder av kroner på grensehandelen, og 15-20 prosent av det norske forbruket av svinekjøtt kan ha svensk eller annet lands opphav.
Det blir gjort forskjellige rapporter og analyser av grensehandelens betydning, både fra handelen i begge land, myndighetene, og frittstående forskningsorganisasjoner som eksempelvis Østlandsforskning. Vi har valgt å ta utgangspunkt i NILF-rapporten (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning) som kom før jul, samt en rapport om grensehandelens betydning som det svenske Jordbruksverket publiserte på slutten av 2006. Allerede den gang konkluderte den svenske rapporten med at grensehandelen representerte mer enn 15 prosent, kanskje så mye som 20 prosent av den norske kjøttproduksjonen.