Svinekjøtt på importert kraftfôr?
Kommende stortingsmelding om landbruks- og matpolitikken vil rette fokus mot økt selvforsyningsgrad. I debatten møter svinenæringa argumenter om at den norske svineproduksjonen foregår på importert kraftfôr. Dette er ikke korrekt.
Svinekjøtt på importert kraftfôr?
Kommende stortingsmelding om landbruks- og matpolitikken vil rette fokus mot økt selvforsyningsgrad. I debatten møter svinenæringa argumenter om at den norske svineproduksjonen foregår på importert kraftfôr. Dette er ikke korrekt.
Kraftfôrforbruket her i landet har økt jevnt og trutt de siste 10 åra. Fra 1999 til 2008 økte det totale forbruket med 8,4 prosent, og det meste av dette er dekket opp av importerte karbohydrater. Importen av karbohydrater til kraftfôr har imidlertid variert mye ut fra størrelsen på kornavlingene og andel hvete som har vært god nok som mathvete. I 2008 kom ca 29 % av karbohydratene fra import.