Bildet: Anlegget på Forus skal selges. Det er ei romslig tomt på godt og vel 100 dekar som anlegget står på. (Foto: Nortura)
Bygger nytt og legger ned
– Større volum på færre steder
– Slakting må fortsatt skje flere steder av transport- og dyrevelferdsmessige grunner. Men det er besluttet at skjæring av storfe skal skje på tre i stedet for åtte skjærehaller, og for gris utredes det nå om all skjæring skal foregå ett sted.
– Vi samler større volumer på færre steder. Også foredling er en aktivitet som vi nå utreder om vi kan sentralisere for å spare penger. Og Nortura skal og må tjene penger. Det var derfor kjøttkonsernet i sin tid ble etablert. Det sier fabrikksjef Olav Tandberg på Norturas anlegg på Forus. Det ligger sør i Stavanger, men helt på grensa til Sandnes i sør.
Tunge dager
Den store industriplanen som slakterisamvirket presenterte før sommerferien i fjor legger opp til store endringer og investeringer i kjøttsamvirket. Det var tunge dager for Olav Tandberg da han før ferien i fjor sto overfor sine 650 ansatte og fortalte at anlegget på Forus kanskje skal legges ned og selges. Den drøyt 100 mål store tomta er verdifull, men hva den vil bli brukt til senere avhenger i stor grad av om den blir regulert til industri- eller boligformål.
Til erstatning skal det bygges et nytt anlegg ved siden av Primas anlegg på Kviamarka i Hå kommune. Dette anlegget skal slakte gris og småfe, mens øvrig foredlingsvirksomhet flyttes til andre anlegg i Nortura, så det blir færre ansatte enn på Forus. Dette var en tung beskjed å formidle rett før sommerferien skulle begynne i fjor for hundrevis av trofaste medarbeidere. Også anlegget i Sandeid skal etter planen legges ned, men storfeslaktinga i Egersund skal etter planen foreløpig bestå.