Bildet: Gården Hårberg på Brekstad, Ørlandet i Trøndelag har hatt slaktegris siden 1999, men i sommer er det slutt. Påbygd grisehus ligger bak fjøset til høyre. Foto: Jostein Grande
For mye papirarbeid
– slutter med slaktegris
Jobben med å være slaktegrisprodusent har blitt for mye papirarbeid og dokumentasjon for Jostein Grande på Ørlandet i Trøndelag. I sommer har han sitt siste innsett med gris.
Jostein Grande (60) på Ørlandet i Trøndelag har gård med korn, slaktegris. I tillegg kjører han drosje. Han hadde tenkt å holde på med slaktegris noen år til, men i år er det slutt.
– Det har blitt for mye papirarbeid, dokumentasjon og regler. Jeg liker godt å jobbe i fjøset, men jeg er ingen papirmann. Jeg hadde ikke planlagt dette, men nå har jeg gått lei og slutter med gris, forteller Grande til Svin rett før han får sitt siste innsett. Grande får smågris fra fast leverandør, og har levert ca. 1600 slaktegriser i året.
– Selv om vi får fra én leverandør og det hele gjentar seg, må jeg hver gang skrive opp hvilke binger og rom grisene skal fordeles på. Jeg har problemer med å forstå at dette skal være nødvendig. Og det blir bare verre for hvert år. Jeg synes det har blitt for komplisert for en som kun er slaktegrisgrisebonde.