Slakterobot kan snu opp ned på slakting
Slakting skjer ved at mage og tarm fjernes først. Men hvorfor ikke snu dette på hodet? En fleksibel robot kan gjøre jobben med å skjære ut kjøttet først, og la mage- og tarmsettet ligge igjen til slutt.
I Vestfold skjer det noen spennende slakteforsøk i år. Det er versjon to av en slakterobot som testes. Og roboten skjærer kjøttet av griseslaktet før mage og tarm fjernes. Denne slaktemetoden kan faktisk gi hygienefordeler. Metoden har vakt interesse fra land som Danmark, Tyskland, Spania, USA og Australia. Kanskje det er framtidens slaktemetode som testes i Norge?
– Det hele startet med en idé om at slakting kunne gjøres annerledes. Å ta ut tarmsettet og magen er vanskelig og komplisert. Hvorfor ikke fjerne kjøtt og muskler først. Det sitter på utsiden av dyret, forteller Ole Alvseike. Han er veterinær fra Øvre Vats i Nord Rogaland, men nå forskning- og utviklingskoordinator i Animalia.
Gammel slavisk slaktemåte
– Jeg hadde luftet tanken med noen medarbeidere. Så en dag sendte en av dem over en facebookvideo fra Ungarn/Romania der de slakter slik jeg beskrev. Det viser seg at dette er den gamle måten å slakte på i slaviske land, og den praktiseres fortsatt, forteller Alvseike. Nortura og Animalia startet et felles prosjekt for å gå videre med idéen. Alvseike fikk etter hvert med seg flere, blant andre engelske Alex Mason i det som ble Norturaprosjektet «Meat 2» og NMBU-prosjektet «MeaTable».