Skal doble antall svineprodusenter i Troms
I Troms har de på litt under 30 år opplevd en kritisk reduksjon i antall svineprodusenter. I 1995 var det over 60. Nå er det seks igjen. Prosjektet «Gris i Troms» har som mål at antallet skal dobles. Nye prosjekter får 40 prosent av investeringskostnadene i tilskudd.
Svin nr. 3 – 2023
Jordbruksrådgiver Rolf Ingar Eggum i Kvæfjord kommune – som også er prosjektleder for «Gris i Troms» – forklarer hvorfor det ble som det ble. Ifølge Eggum var det slik at grisen skulle være et tillegg til grovfôrbasert produksjon som sau og storfe.
– Det var småskalaproduksjon. Og de aller fleste svineprodusentene bygde ikke nytt. De tok i bruk gamle bygninger. Felleskjøpet kom med kraftfôrpallen og satte den inn i fjøset. Når pallen var tom for sekker, brukte de den som innredning. Og etter hvert som Felleskjøpet kom med storsekker eller kraftfôret i bulk, så hadde de ikke lenger innredninger fordi grisene hadde spist opp pallene. Grisen ble avviklet helt, og i noen tilfeller byttet ut med sau, sier Eggum.