Bildet: John Harald Johnsen fra Nesna i Nordland er best på slaktegris i 2022 slik han har vært i 8 av de 10 siste årene. Foto: Tore Mælumsæter

Nesna best på slaktegris

De to beste på slaktegris i Norge er fra Nesna i Nordland. De får gris fra samme smågrisprodusent, og har begge vært stabile i toppen av Ingris. Men strategien er litt ulik hos de to.

John Harald Johnsen fra Nesna er tilbake på toppen som beste slaktegrisprodusent i Ingris. Han har vært beste slaktegrisbesetning i Ingris i hele 8 av de 10 siste årene. Med seg som nr. 2 har han Iris Mehus og Halvdan N. Pedersen fra nabolaget. De har også vært stabile i toppen av Ingris lenge, og gikk helt til topps i 2016. Da ble Johnsen nr. 2. Siden 2016 har det vært en sterk utvikling hos begge disse besetningene. I snitt vokser grisen i dag 127 gram mer per dag, og antall dager fram til slakt er redusert med ei uke i de to besetningene. Samtidig er antall døde og kasserte gris redusert fra 1,5 til 0,5 %. På minussida har fôrforbruket gått litt opp siden 2016, og kjøttprosenten er et prosentpoeng lavere.

Fasefôrer kastrater – fersk granflis
– Vi bruker sterkt enhetsfôr på purkene, men fasefôrer kastratene, forteller Johnsen.

Kollega Pedersen bruker derimot sterkt enthetsfôr til både purker og kastrater i hele perioden. De bruker format 130 stjerne fra Felleskjøpet, mens Johnsen får fôr fra Fiskå. Begge har tørrfôring, men grisen har tilgang til vann i troa og nipler rett ved troa. Begge bruker også silo som grovfôr. Johnsen mener silo til gris er noe overvurdert.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP