Slaktegris:

Løpende kontroll kan øke lønnsomheten

Alle slaktekyllingprodusenter følger kontinuerlig med på daglig tilvekst, daglig fôropptak, daglig vannopptak, temperatur og luftfuktighet. Allerede rundt 1990 startet de med daglig oppfølging av vekt og fôrforbruk.

– Det bør være et tankekors for alle, sa Eivind Vågø i Felleskjøpet Agri til årsmøtet i Norsvin Troms i Harstad tidlig i februar. Han viste fram eksempler på daglister som føres i enhver besetning som driver et slaktekyllinghus. Kyllingprodusentene får masse nyttig informasjon fra daglistene som påvirker både fôring og stell, og dermed også økonomi og dyrevelferd i produksjonen.

Ikke i nærheten
I svineproduksjonen er ikke slaktegrisprodusenter flest i nærheten av å vite så mye om sin løpende produksjon som kyllingprodusentene gjør. Og det er altfor mange svinekjøttprodusenter som fortsatt ikke har systematisk oversikt over fôrforbruk og tilvekst i slaktegrisavdelingene sine.

– Målet for slaktegrisprodusenten må være å bruke minst mulig fôr på mest mulig tilvekst. Hvilken nytte ville slaktegrisprodusenten hatt av å ha samme kunnskap som kyllingprodusenten har? De kan raskere påvise om noe går feil, det være seg dårlig tilvekst, dårlig vannforsyning, redusert fôropptak, sykdom, fôringsfeil eller mangelfull optimering av fôrvalg. Gjennom løpende kontroll bygger du deg opp verdifull historikk fra tidligere puljer som gjør det lettere både for deg som produsent og meg som rådgiver å gjøre riktige justeringer til rett tid, sa Vågø.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP