Bildet: I årets første måneder har kjøttprosent falt litt selv om slaktevekten også går ned. Bildet er fra kjøleavdelingen i Nortura Tønsberg med avdelingsleder Tore Dale. Så langt i 2023 går snittet i kjøttprosenten ned 0,11 prosentpoeng, mens slaktevekta går ned 0,2 kg. I 2022 gikk kjøttprosent ned 0,05 prosentpoeng, men da gikk slaktevekt opp 0,8 kg.
Kjøttprosenten faller noe
Kjøttprosenten har så langt i år gått noe ned selv om den logisk sett ikke burde det. Flere spør seg hva årsaken kan være.
Kjøttprosenten har gått ned 0,11 prosentpoeng hittil i 2023 , mens slaktevekten også har gått ned 0,2 kg. Utslagene er små, men det er mange gris bak tallene. Egentlig skal det være motsatt statistisk sammenheng mellom kjøttprosent og slaktevekt. Går slaktevekten ned, går kjøttprosenten normalt opp. Morten Røe i Animalia er en av de som lurer på hva årsaken kan være. Kan dette ha noe med avl eller fôr å gjøre, undrer Røe.
Negativt for slakteriet
Hos Furuseth AS har slakteriet satt i gang en prosess for å se mer på sammenhengene.
– Det er negativt for slakteriet at kjøttprosenten faller. Vi må skjære bort mer fett. Samtidig er det stor variasjon i kjøttprosent ute i besetningene, og vi ønsker finne ut mer av sammenhengene, sier daglig leder Harald Furuseth i Furuseth.