Grisen har stor betydning over hele landet
Offentlig statistikk viser at svineproduksjonen har stor betydning også i mer marginale områder. Fordi svineproduksjonen gir store kjøttvolumer står grisen for stor verdiskapning også i disse områdene.
Grisen har stor betydning over hele landet
Offentlig statistikk viser at svineproduksjonen har stor betydning også i mer marginale områder. Fordi svineproduksjonen gir store kjøttvolumer står grisen for stor verdiskapning også i disse områdene.
Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}Det aller meste av svinekjøttproduksjonen er konsentrert om Rogaland, Nord-Trøndelag og Østlandsfylkene. 85 % av all norsk gris kommer fra disse områdene. Det er imidlertid de samme områdene som også produserer mest annet kjøtt. 74 % av alt kjøttet kommer fra de samme områdene. Disse områdene er imidlertid svært avhengig av at grisen også har en betydning i mer marginale områder av landet. Dette gjør at svinenæringa fortsatt blir betraktet som viktig for norsk landbruks- og distriktspolitikk, og derfor skjermes mot kreftene fra det store utland. Samlet utgjør nå svinekjøttproduksjonen 38,6 prosent av alt kjøtt her i landet. Fjørfekjøttets andel er nå oppe i 26,4 prosent, og den er nå like stor som storfekjøttproduksjonens 26,6 prosent. Tabell 1 viser produksjonen av svinekjøtt fordelt per fylke. Fra statistikken ser vi at svineproduksjonen er viktig selv for de mest marginale områdene. Ser man Agderfylkene under ett utgjør grisen 25 prosent av alt slakt. Tilsvarende mengde i Vestlandsfylkene og Nord-Norge er henholdsvis 21 og 33 prosent. Sør-Trøndelag er litt spesiell, da fjørfekjøttproduksjonen her er over fire ganger så stor som gris, og utgjør snaut halvparten av fylkets kjøttvolum.