– Grisen er et vanvittig dyr!

– Ingen andre dyr kan konkurrere med grisen. Jeg vet ikke om noe dyr som gir så mange produkter som den. Gris av god kvalitet som gir like produkter hver gang skaper også fornøyde kunder.

Svein Fatland blir veldig entusiastisk når han snakker om gris. Vi spør om hvordan han ser for seg at vegetarianere og veganere kommer til å prege bransjen i tida som kommer. Da bryter det sterke engasjementet for alvor løs;

– Et spark bak
– Vegetarianerne gir oss bare et spark i leggen. Vi er ikke på langt nær flinke nok til å følge med sjøl, å utnytte hele dyret og holde fram hvilken bærekraftig og fornybar næring det er vi driver. I gamle dager brukte folk hundre prosent av grisen. I dag går kanskje 30 – 40 prosent av den til annen anvendelse. Det er protein og energi i mye av det vi ikke bruker til mat. Vi må bli mye flinkere til å ta vare på næringsstoffene fra hele dyret. Ta beina. Hvis de kokes kan vi ta ut kraft. Kraft kan tilsettes i kjøttet, og benet kan tørkes og males og tilsettes blod slik at du nærmer deg kunstgjødsel. Det er vanvittig mye mer å hente ut av dyrets bærekraft og økonomi enn det vi gjør i dag.

– Vi lever av kundene våre, og vi må selge sunnhet og helse. Folk trenger collagen. Det har vi i beina, og vi hiver dem. Vi må bli bedre. Vi må være mer frampå og framheve dyrets bærekraft og allsidighet, sier Svein Fatland.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP