Fatland og Nortura best
Fatland var best i slakteri-Norge i 2016, knepent foran Nortura. Omsetningen hos Fatland er nå 4,3 milliarder. Resultat før skatt ble 82 millioner.
Fatland fikk nok et bra i 2016. Omsetningen ble rekordstore 4,3 milliarder. Resultatet før skatt ble 82 millioner. Resultat av ordinær drift ble like bra som i 2015, men et eiendomssalg påvirker resultatet. Målt som resultat i forhold til omsetning er det lite som skiller ned til Nortura, som også hadde et godt år i 2016. Men marginene i bransjen er knappe og de øvrige aktørene gjør det svakere enn året før.
DOBLET FOREDLINGSKAPASITETEN
– Bruttofortjenesten har gått ned, men effektiviseringsgevinsten vår har vært omtrent like stor, forklarer konsernsjef Terje Wester. – Vi har investert for å kunne tilby våre leverandører god kapasitet og gunstige priser, sier Wester. Selskapet er fortsatt hovedleverandør til COOP, pluss leverandør til Norgesgruppen og privat kjøttindustri. Fatland investerte i fjor rundt 300 millioner i nybygg, automatisering og robotisering på anleggene i Ølen og Sandefjord. De har dermed doblet kapasiteten på foredling.
– I år er hovedfokuset å ta ut potensialet i investeringene, samt å investere i nye pakke- og produksjonslinjer, opplyser Wester. På Ølen blir det dessuten planlagt en ny baconline. Ellers er selskapet opptatt av en generell miljø- og sunnhetstrend. Pakking blir for eksempel mer miljøvennlig med bruk av mindre plast, forklarer Wester. Og produktene skal være sunnere. Fatland har redusert saltinnholdet i spekemat, og produserer nå også vegetarmat.