Duroc blir felles farrase
Nortura, Norsvin, Fatland AS, Midt-Norge Slakteri AS og Furuseth AS er blitt enige om en felles satsing på duroc som farrase i Norge fra 1. september.
Bilde: Det ble et historisk møte mellom de sentrale aktørene i kjøttindustrien da durocavtalen ble signert i Oslo tirsdag 2. mai. Fra venstre Harald Furuseth (Furuseth slakteri), Ståle Gausen (Midt-Norge Slakteri), Leif Malvin Knutsen (Fatland), Hans Thorn Wittusen (Nortura) og Olav Eik-Nes (Norsvin). (Foto: Tore Mælumsæter)
Virksomheten legges i det nyetablerte selskapet Norsk Duroc AS, der Nortura skal eie 70 prosent og Norsvin 15 prosent. Fatland vil eie 10 prosent, Furuseth 3 prosent og Midt-Norge Slakteri 2 prosent av de resterende eierandelene. Det har over lang tid vært samtaler mellom Nortura, Norsvin og KLF-slakteriene om et samarbeid på duroc. Når avtalen nå er i boks innebærer det at duroc blir felles farrase for norske svineprodusenter med virkning fra 1. september 2017. Nortura har siden 1990 brukt duroc som farrase i sin trerasekrysning, i et tett samarbeid med Norsvin, som har utført avlsarbeidet. Durocen har blitt en konkurransekraftig gris som leverer godt i alle ledd i verdikjeden. Dette var også en viktig årsak til at verdens nest største avlsselskap, Topigs Norsvin, i fjor valgte å satse på Norturas duroc som farrase i sin videre satsing. Samarbeidet skal videreføres, men nå gjennom det nye felleseide selskapet Norsk Duroc AS, der Norsvin vil stå for det operative avlsarbeidet.
– Dette er en gledens dag for oss som har arbeidet med duroc i mange år, samt en anerkjennelse av det etablerte avlsarbeidet som drives i Norge. Det kjennetegnes av god dyrehelse og et sterkt og forpliktende samarbeid på tvers av organisasjoner, sier visekonsernsjef Hans Thorn Wittussen i Nortura. Sett i lys av dette mener han at det nye selskapet er en naturlig utvikling. Det er også absolutt mest rasjonelt at det norske svinemiljøet nå satser sammen for å skape verdens beste durocpopulasjon.