Samfunnsoppdraget
Norsk svinekjøttproduksjon og norske svineprodusenter har flere samfunnsoppdrag. Det viktigste er å produsere nok svinekjøtt til den norske befolkningen på en trygg, etisk og bærekraftig måte.
Nr. 2 – 2020
I tillegg skal kjøttet tilfredsstille alle krav til ernæringskvalitet, teknisk kvalitet og spisekvalitet, samt alle krav til mattrygghet.
Norsk svinekjøttprodukjon er den største kjøttproduserende næringen i landet, og bidrar til 100 prosent sjølforsyning av norsk svinekjøtt. I tråd med befolkningsvekst og økt forbruk av kjøtt har næringa levert på samfunnsoppdraget, og dermed bidratt til en høy sjølforsyningsgrad i alle år. Å ligge på en så høy sjølforsyningsgrad har til tider vært krevende når det gjelder å balansere produksjon og marked. Dette har bidratt til overproduksjon og svekket økonomi, ved at svineprodusentene i stor grad har tatt hele omkostningen i form av høy omsetningsavgift, lav målprisøkning og reduserte muligheter til å ta ut målprisen i markedet.