Overproduksjon eller sviktende salg?
Siste markedsprognose viser at det vil bli produsert 5400 tonn for mye svinekjøtt til neste år. Prognosen forutsetter at produksjonen av svinekjøtt øker med to prosent i forhold til i år, og at det forventes en vekst i engrossalget på én prosent.
Overproduksjon eller sviktende salg?
Siste markedsprognose viser at det vil bli produsert 5400 tonn for mye svinekjøtt til neste år. Prognosen forutsetter at produksjonen av svinekjøtt øker med to prosent i forhold til i år, og at det forventes en vekst i engrossalget på én prosent.
Med bakgrunn i en meget svak salgs- og forbruksutvikling de siste fem årene, er det grunn til bekymring når en med dette volum må ty til regulering som det viktigste verktøyet. Det er all grunn til å spørre seg om dette er resultatet av for stor produksjon (overproduksjonsproblem), eller sviktende salg. Ser vi tilbake de siste 10 årene er det enda større grunn til bekymring for framtida. Forbruksutviklingen av svinekjøtt per forbruker har nærmest stått uendret de siste 10 årene med ca. én prosent vekst per år i gjennomsnitt. Konkurrenten kylling har i samme periode hatt nærmere sju prosent vekst i gjennomsnitt per år. I tillegg har forbrukernes kjøpekraft utviklet seg til å bli større enn noen gang. Dessverre må vi derfor konstatere at den langsiktige konkurransekraften til norsk svinekjøttproduksjon er svekket disse årene.