Kronikk:

Norsvins kommentar til nye kostråd

De nye norske kostrådene ble lansert 15. august 2024. Svinekjøtt svarer ut mange av aspektene ved de nye kostrådene. Kostrådene omtaler rødt kjøtt som en god kilde til viktige næringsstoffer, og anbefaler fremdeles å redusere mengden mettet fett i kostholdet. Svinekjøtt er magert, har et relativt lavt innhold av mettet fett og inneholder mange viktige næringsstoffer kroppen trenger.

Publisert Sist oppdatert

Bærekraft tatt ut av rådene 

Norsvin har fulgt prosessen om nye kostholdsråd tett og sendte inn høringssvar i mai. Kostrådene skal gi bedre helse og være forskningsbaserte, og de skal være basert på mat som det aktuelle landet kan produsere. Flere ting er endret etter innspillsrunden, men det er ikke gjort noen justeringer for å anbefale matvarer som faktisk kan produseres her til lands, snarere tvert imot. Dette mener Norsvin er svært uheldig. 

Norsvin har vært tydelige på at det har vært vesentlige svakheter knyttet til rådene om klimavennlig mat, og det er derfor bra at klima og bærekraft er tatt ut av kostholdsrådene. Likevel er det svært viktig at vi så langt det er mulig, sett opp mot helseeffekten, spiser mat vi har forutsetninger for å produsere i Norge. Man skulle kanskje tro at når bærekraft var fjernet fra kostholdsrådene, ville mengdeanbefalingen for rødt kjøtt ikke bli redusert så mye i de nye rådene, men slik ble det ikke. 

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP