Noe kan gjøres med problemet
Slik situasjonen er i dag taper ei samlet svinenæring en kvart milliard kroner i året på overproduksjonen. 250 millioner kroner er mange penger.
Vi produserer tre-fire prosent mer svinekjøtt enn det vi trenger i forhold til dagens salg. Dette gir nærmere halvannen krone lavere utbetalingspris per kilo svinekjøtt til produsenten, som i tillegg trekkes over ei krone kiloen i omsetningsavgift per kilo solgt kjøtt som følge av overproduksjonen.
I årets jordbruksavtale ble det heldigvis tatt høyde for at nye grep må på plass for å gjøre noe med situasjonen. Vi må forutsette at Landbruksdirektoratet greier å legge fram noen gode forslag til grep innen 1. september, slik at nye begrensninger både i forskrifter om husdyrkonsesjonsregelverket og andre tiltak kan tre i kraft i 2019.
Ved utgangen av uke 22 registrerte Nortura Totalmarked faktisk et markedsoverskudd på 4 800 tonn svinekjøtt. Forhåpentligvis blir ikke dette resultatet på årsbasis, men uansett er så store overskudd mer enn nok til å velte økonomien i produksjonen. Beslutningene om hva som skal skje framover blir derfor umåtelig viktige for den enkelte og hele næringa.