Mat – aldri mer på billigsalg?
Mat – aldri mer på billigsalg?
Vi har fortsatt ikke kommet oss helt over den erkjennelse at matprisene i verden har steget så raskt og så dramatisk!
Hvem hadde for eksempel trodd at utenlandsk fôrkorn noen gang skulle komme til å overstige prisene på norsk fôrkorn? I hvert fall ikke de som utarbeidet og vedtok regelverket for markedsregulering av korn i Norge. For intet i det regelverket tar hensyn til den situasjonen vi opplever i dag, med høyere priser på utenlandsk enn norsk fôrkorn. Dermed sitter industrien igjen med oppgaven. Og vi konstaterer at i skrivende stund er ikke situasjonen maktet løst i industrien. Per i dag er det gunstigere å drive kraftfôrproduksjon i strøk med høy egenandel av norskprodusert korn enn i områder med liten andel norsk fôr. Dette fører til ulike fôrpriser og uheldige skjevheter i lønnsomheten mellom regioner i landet vårt. Min oppfatning er at avtalepartene burde bidra til raskt å utarbeide et regelverk som også tar vare på den nyoppståtte situasjonen. Jeg er sikker på at de, når avtaleverket ble utarbeidet, rett og slett ikke tenkte på at denne situasjonen kunne oppstå!