Litt bedre sommer
Ja så er det sommerferietid igjen, og med den kommer forhåpentlig vis også varmen og godt grillvær. Vi husker vel alle hvordan diskusjonene rundt nok grillkjøtt i butikkene gikk i fjor. Og det ble en ganske lei situasjon, ut fra svineprodusentene sitt syn, med tanke på de mengder kjøtt som var tilgjengelig da på grunn av overproduksjonen.
I år derimot er situasjonen i markedet litt annerledes. Ferskvaretilførslene har i hele år ligget godt under 100 % av etterspørselen på ferskvarer. Salget har vært langt bedre enn forventet, og vi har fortsatt lave vekter. Dette kan gi store utfordringer for foredlingsindustrien når varmen en gang slår til, og vi får håpe at alle sansene er skjerpet i forkant av årets grillsesong og at logistikken er optimal. For svineprodusentene trenger ingen svikt i salget. Vi er avhengige av at det er fult fokus på salget også i år, selv om markedet og prognosene for 2005 ser gode ut, kun 1000 tonn i pluss. Hvorfor det er så utrolig viktig å ha trøkk på salget? Jo, for prognosene for 2006 viser igjen 5000 tonn i overskudd. Og da er det uhyre viktig at fokuset ikke minskes på salg av svinekjøtt, nå som vi tilsynelatende kanskje har i minste laget i forkant av sesongen. Hvis fokuset minskes her, og salget av svinekjøtt stagnerer, vil det ta tid å få økt salget tilstrekkelig når tilførslene igjen begynner å stige og lageret hope seg opp igjen.