Kverner jevnt og trutt

Norske kjøttbedrifter har kvernet jevnt og trutt i koronaåret som ligger bak oss. Pandemien har gitt kjøttindustrien økte driftskostnader. Men dette har i stor grad blitt oppveid av økt produksjon og salg.

Det ble slaktet tre prosent færre griser i fjor enn året før, men de som ble ­slaktet veide gjennomsnittlig 2,3 kilo mer, slik at middelvekta på slaktegrisen ble nesten 82 kilo.

Det er åtte slakterier i Norge som konkurrerer om de norske grisene. Norturas anlegg i Steinkjer er landets største. Her slaktes det også gris fra Midt-Norge Slakteri. Siste året er det investert i ny slaktelinje på dette anlegget. Norturas ­anlegg på Forus, som også slakter for Prima, er landets nest største. På de neste plassene følger Nortura Tønsberg og Rudshøgda, og deretter kommer Fatlands store anlegg på Jæren og i Oslo.

Slakteriene har tøff konkurranse om å vinne svineprodusentenes gunst. Størst prosentvis framgang når det gjelder tilgang på råvarer hadde Prima Jæren, Midt-Norge Slakteri og Jens Eide i fjor. Og grisen betyr i dag aller mest for ­Prima Jæren. Hele 74 prosent av alt Prima slaktet var gris. Men den betyr også mye for de andre. Mange anlegg slakter godt over halvparten av volumet i form av gris. I bunn og grunn er grisen avgjørende for alle slakteriselskaper.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP