Kjøttmarkedet og produksjonsregulering
Sterke motkrefter preger norsk kjøttproduksjon og derav kjøttprodusentene i betydelig grad. Motkrefter som er sterkt preget av diskusjoner og meninger om rødt kjøtt og klimautfordringer, økte priser og nå sist forslag til nye kostholdsråd som anbefaler å kutte ned på kjøttforbruket.
Dette er motkrefter som etter min mening er trendsettende. På sikt kan de bidra til et redusert forbruk av kjøtt, selv om vi kan argumentere for at svinekjøtt i større grad er lyst kjøtt i klimaregnskapet. Samtidig har svinekjøtt mange gode egenskaper som blir ignorert i de nye kostholdsrådene.
Negative uttalelser fra bedrevitere og politiske miljøer i ulike medier, er dessverre i stor grad basert på tro og ikke faglig kunnskap. Uttalelsene er nå i ferd med å feste seg hos den norske forbrukeren. Det skrives spalte opp og ned om at matvarer – og spesielt kjøtt er blitt veldig dyrt. Dette gjør at forbrukerne går «rett forbi» kjøttdisken påvirket av negative inntrykk.
Varig trend?
Spørsmålet er om dette er en varig eller forbigående trend. Jeg tror denne trenden er varig, med det resultatet at forbruket av kjøtt vil gå betydelig ned. Også forbruket av svinekjøtt. Det er mulig påstanden kan virke pessimistisk fra en vanligvis svært optimistisk direktør. Samtidig, med min pessimisme, er det betimelig å stille spørsmål om hvilken strategi myndighetene har, eller ikke har. Hva mener myndighetene egentlig når de oppfordrer til lavere kjøttforbruk, samtidig som det uttrykkes at målet er å øke selvforsyningsgraden betydelig?