Hva er årsaken til at salget svikter?

Før sommerferien meldte Nortura Totalmarked om ubalanse i markedet for svinekjøtt. Årsaken er lavere salg av helt slakt og noe høyere tilførsler.

Dette medfører at prognosen går fra om lag markedsbalanse til en overdekning av norskprodusert og kvoteimport på om lag 1400 tonn i året 2023 som helhet. Totalmarked oppfordret derfor alle slaktegrisprodusenter til å redusere slaktegrisvektene for å oppnå markedsbalanse.

Men hva kan være årsaken til det lave salget? Norsvins administrerende direktør Olav Eik-Nes mener at det er sterke motkrefter som preger norsk kjøttproduksjon og derav kjøttprodusentene i betydelig grad. Motkrefter som ifølge direktøren er sterkt preget av diskusjoner og meninger om rødt kjøtt og klimautfordringer, økte priser og nå sist forslag til nye kostholdsråd som anbefaler å kutte ned på kjøttforbruket. Han går så langt som å antyde at denne trenden kan være varig, med det resultatet at forbruket av kjøtt vil gå betydelig ned. Folk går forbi kjøttdisken, mener han.

SVIN tror dessverre Eik-Nes har et viktig poeng. Medieforskning er tydelig på dette. Påvirkningen fra mediene skjer i to etapper: Først fra mediene til opinionsledere og influensere, og deretter videre til et større antall mennesker. En forholdsvis ensidig innholdsmessig retning i medienes dekning over tid der det blir antydet – og i visse tilfeller konkluderes det med – at kjøtt- og kjøttproduksjon er noe du av ulike årsaker bør holde deg langt unna, vil påvirke folks holdninger og deretter handlinger.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP