Hanngrisoppdrett og politikk

Hanngrisoppdrett og politikk

Om tre år kan hanngrisoppdrett være et vanlig syn i Norge, med mindre lovgivende myndigheter revurderer sitt tidligere standpunkt. En betydelig andel av disse grisene vil utvikle uønsket lukt og smak på kjøttet. Problemet med rånelukt og rånesmak på kjøttet er som kjent årsaken til at de fleste land med svineproduksjon også kastrerer hanngrisene sine.

Det er ikke lenge til 1. januar 2009. Hvor står vi egentlig nå, tre år før forbudet trer i kraft? I dette nummeret av Svin beskrives noe av forskningen og arbeidet som skjer for å prøve å løse problemene. Det står respekt av den omfattende jobben som norske forskningsmiljøer gjør for å finne løsninger. Det samme gjelder svineprodusentenes innsats. Ingen andre svineprodusenter i verden bruker veterinærer til å bedøve hanngrisene før kastrering slik som her. Norge er med andre ord et dyrevelferdsmessig foregangsland allerede. Det er ingen klare tegn til at andre land er i nærheten av å gå så langt som Norge nå gjør på dyrevelferdens område. Dette bør være et alvorlig tankekors for alle som føler ansvar for at vi skal ha ei konkurransedyktig og levedyktig norsk svinenæring også i framtida.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP