Grisen er grønn
Grisen er en viktig del av det grønne skiftet. Den er rett og slett en klimavinner. Det er få proteinmatvarer som har lavere klimagassutslipp. Dette dokumenteres grundig i denne utgaven av bladet.
Den eneste proteinrike matvaren som har lavere utslipp enn svinekjøtt, er om du spiser erter og bønner som ubearbeidete produkter. Men den dagen «alle» lykkes med å produsere lab-kjøtt, vil heller ikke dette kunne konkurrere med svinekjøtt når det gjelder utslipp av klimagasser.
Det er mange grunner til at det er slik, og de kan du lese nærmere om i dette Svin. Grisen er ingen drøvtygger, og kan i et klimaperspektiv kalles hvitt kjøtt på linje med kylling og fisk. Blant annet består fôret til grisen, som for øvrig er et eget tema i dette bladet, av norskprodusert fôrkorn og biprodukter med svært lave klimagassutslipp som få andre utnytter.
Dessuten vet vi at norske griser i et internasjonalt perspektiv har svært god helse, og derav et rekordlavt antibiotikaforbruk. Det er også andre faktorer som bidrar til konklusjonen om at grisen er grønn. Et annet moment, som nok hverken svineprodusenter eller folk flest ikke tenker over, er at vi kan spise hele 87 prosent av slaktevekta til en gris. Det er nesten bare bena vi ikke spiser. Det bidrar også til at vi her snakker om et husdyr som er en veldig effektiv proteinmatvareprodusent.