Leder
Gode muligheter for grisen
Global usikkerhet og skjerpede krav til bærekraftig matproduksjon gjør det betimelig å rette oppmerksomhet mot hvilke matproduksjonsformer som er mest tilpasningsdyktig.
I denne utgaven av SVIN skriver vi mye om fôr og fôring av gris. Artiklene i temadelen belyser komplekse sammenhenger mellom fôrproduksjon, kostnadseffektivitet og matsikkerhet, og peker på hvorfor grisen kan være en sentral aktør i årene som kommer.
Forbruket av gris har i flere år vært under press fra blant annet fjørfe. Likevel viser artikkelen Gris slår kylling hvordan skiftende rammebetingelser kan snu utviklingen. Overgangen til mulig saktevoksende kyllingraser og stadig sterkere krav om å bruke norske råvarer, gir grisen klare fordeler. Grisen er et bærekraftig dyr som kan utnytte en langt større variasjon av fôrråvarer enn kylling, inkludert bygg, som er Norges mest dyrkbare kornslag.
Det politiske målet om å øke andelen norske råvarer i kraftfôr til 70 prosent innen 2034 styrker grisens posisjon ytterligere. Som det påpekes i artikkelen, kan grisen ha inntil 60 prosent bygg i fôrrasjonen uten å redusere produktiviteten. En slik fleksibilitet er avgjørende i en verden der matsikkerhet og beredskap blir stadig viktigere.