Gass og bråbrems samtidig
Også for ansatte og eiere i norsk kjøttindustri ble torsdag 12. mars en dag de sent vil glemme.
I mange kjøttforedlingsbedrifter var det bråstopp med permitteringer og kroken på døra med en gang. Mange av kundene i storhusholdningsmarkedet måtte stoppe eller redusere på ubestemt tid. Kjøttbedrifter som hovedsakelig retter salget sitt mot disse kundene satt igjen med skjegget i postkassa og varelagre med begrenset holdbarhet. Slikt blir det ikke god butikk av.
I andre deler av kjøttindustrien, først og fremst den delen som produserer mot kunder i dagligvaremarkedet, skjedde det motsatte. Karantenekrav, stengte landegrenser, flyparkering i stor stil, hytteforbud og hjemmekontor skapte økt etterspørsel av norske kjøttprodukter og andre dagligvarer. Ikke minst har dagligvarebransjen i grensetraktene mot Sverige merket dette. Butikker som i årevis har slitt med stor handelslekkasje til Sverige ble med ett populære igjen. Norgesgruppen rapporterer om 50 prosent økning i bacon-salget i Østfold. Salget fikk en boost.
For store kjøttbedrifter som har hele produksjonskjeden med slakting, skjæring, foredling og salg av merkevarer, var det mulig å vri innsatsen over fra de kanalene som ble stengt til de varekanalene som åpnet seg. De behøvde ikke å permittere så mange som mindre og mer spesialiserte kjøttbedrifter som baserer seg på innkjøpte kjøttråvarer måtte.