Forbrukere flytter på seg

Det skjer noe med forbrukerne om dagen, både hjemme og i andre europeiske land. De blir mer og mer opptatt av dyrevelferd. Undersøkelser og salgstall bekrefter dette.

Signalene kommer fra flere mellom- og nordeuropeiske land, ikke minst fra Danmark. I dette bladet kan du lese at salget av økologisk svinekjøtt i detaljhandelen hos våre naboer i sør har økt med 28 prosent i volum fra 2015 til 2016. Du kan også lese at en dansk svinerådgiver på årsmøtet til svenske svineprodusenter slo fast at all svineproduksjon i Europa beveger seg i svensk retning. Alle som følger med vet at dyrevelferdsmessige standarder i svensk svineproduksjon likner mye på de norske.

Både Norge og Sverige har med sine nasjonale standarder vært ledende på flere områder som dreier seg om dyrevelferd for griser. Vi har lange tradisjoner for løsdrift med purker, krav til bedre plass for grisene, forbud mot halekupering, kastrering under bedøvelse og veldig lavt antibiotikaforbruk, for å nevne noe.

Den danske veterinæren, svineprodusenten og svinerådgiveren Hans Bundgaard tror altså at all europeisk svineproduksjon dreier seg i svensk, og dermed også norsk, retning. Han har blant annet den antibiotikafrie svineproduksjonen på danske Bornholm i tankene. De får merpris for å drive antibiotikafri produksjon. De halekuperer ikke, og har krav til lengre dietid, for å nevne noe. Gode produksjonsresultater får de også.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP