EU: Se mot norsk svineproduksjon!
Mange blir svært overrasket over at norske griser bare har halve klimaavtrykket til det griser har i mange andre land. Men det lar seg relativt lett forklare.
Eli Johannne Gjerlaug Enger, forsker i Norsvin
Norske griser er verdens mest fôreffektive og de spiser et fôr som ikke har fortrengt skog. Internasjonalt er avskoging et stort problem, og i mange andre land har fôret dobbelt så store klimagassutslipp, samt at fôret ikke er lokalt produsert. Bygg er kanskje den kornsorten som er aller best tilpasset norsk klima, den produseres med svært lave klimagassutslipp, og er samtidig det aller beste grisene vet. Det er et mål at alle norske fôrråvarer skal være kortreiste.
Norske griser har god helse og er avlet i et bærekraftig avlsprogram. Internasjonale statistikker viser at norske husdyr har lavest antibiotika forbruk, sammenlignet med alle andre land som er med i undersøkelsen. God helse gir lav dødelighet som igjen bidrar til lave klimagassutslipp.