Bærekraft – en trussel eller mulighet?

Den siste tidens fokus rundt klima og bærekraft kan for norsk husdyrproduksjon føles som en kald motvind. Det hele toppet seg med EAT-rapporten som konkluderer med at kjøttforbruket må dramatisk ned for å redusere klima-avtrykket.

Hvor står norsk svinekjøttproduksjon i dette bildet? Det som er sikkert er at dette er en trend som kan utfordre oss i forhold til salg og forbruk av norsk svinekjøtt framover. Men jeg kan ikke se at det er en trussel for vår framtid som matproduserende næring. Det er heller en mulighet hvis vi greier å ta tak i norsk svinekjøtts fortrinn, og utvikle dem i forhold til klima og bærekraft.

Min optimisme bygger på at vi har den mest klimaeffektive og bærekraftige produksjonen i internasjonal sammenheng. Dette gjennom et målbevisst arbeid med utvikling av verdens mest fôreffektive gris, forbedret helsestatus, lav antibiotikabruk og god dyrevelferd. Dette har bidratt til en stadig mer bærekraftig produksjon med økt selvforsyningsgrad og god utnytting av norske fôrråvarer.

Resultatet av dette er svært positivt for CO2-utslippet fra norsk svinekjøttproduksjon, som i dag er på nivå med hvitt kjøtt, og betydelig lavere enn rødt kjøtt fra drøvtyggerne som storfe og sau.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP