Alle kan bli vinnere

På førstesiden av denne utgaven av Svin ser du innfrosne griseskrotter fra gulv til tak. De ligger her i minus 20 grader på et reguleringslager i Rakkestad til noen finner det for godt å tine dem opp igjen. Det finnes flere av dem i Rogaland og i Trøndelag. Vi har rekordstore reguleringslagre av svinekjøtt, mellom 6 og 7000 tonn.

La oss håpe at opptiningen kan starte om ikke altfor lenge. Men det krever at alle smågrisprodusenter kjenner sitt ansvar. Salget av antall solgte sæddoser fra Norsvin har gått ned med omlag fire prosent hittil i år, og det er lov å tro at dette er uttrykk for at smågrisprodusentene tar ansvar i praksis.

Det har kommet litt blandete signaler fra enkelte svineprodusenter på de mange møtene som i sommer har vært arrangert rundt om i landet. Noen skylder på de store, noen på engangspurkene, og noen mener at det er husdyrintensive rogalendinger som nå må redusere produksjonen sin.

Slike former for diskusjon fører ikke fram. Det er så få svineprodusenter i Norge, at hvis de som fortsatt driver med gris skal begynne å krangle seg imellom, så blir det bare tapere. Svineprodusenter flest har tilpasset produksjonen sin i tråd med det den enkelte opplever som lovlydig, praktisk og økonomisk for seg. Det må vi ha respekt for i en åpen produksjon hvor hver enkelt er ansvarlig for egen økonomi og driftsmessige resultater.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP