Bildet: Nye kostholdsråd kan ramme husdyrproduksjon hardt. Aller mest vil det trolig gå ut over ammekuproduksjon.

Nye kostholdsråd

30 prosent mindre rødt kjøtt

Nye nordiske kostholdsråd (NNR2023) anbefaler å begrense inntak av rødt kjøtt til 350 gram i uka. Det er 30 prosent mindre enn dagens anbefalte 500 gram.

Nye nordiske kostholdsråd (NNR2023) ble lansert på Island i juni. For rødt kjøtt og alkohol skiller rådene seg vesentlig fra dagens norske råd. For alkohol er rådet at vi nå skal være totalt avholdende. Dagens norske råd er at vi kan drikke en begrenset mengde i uka. For rødt kjøtt er mengden redusert fra 500 gram til maksimum 350 gram per uke (gjelder ferdig tilberedt vare).

I motsetning til dagens råd, er dessuten viltkjøtt med i mengden rødt kjøtt. Dermed er reduksjonen i praksis enda mer. Positivt er det imidlertid at teksten er noe mildere enn i første utkast. Det står nå «at inntaket av rødt kjøtt bør være lavt og ikke høyere enn 350 gram i uka». Også for melk er det en betydelig reduksjon fra dagens råd på 600 gram per dag. Nå er anbefalingen fra 250 til 500 gram per dag. For egg er det nye rådet at vi kan spise inntil ett egg om dagen. For sukkervarer er det derimot ikke satt noen grense, men det står at vi bør begrense inntaket. Det er i seg selv merkelig at det ikke settes tak på sukker når rådene har fokus på hva som er bra for helsa.

Den store utfordringen i Norge i dag er vel nettopp overvekt. Hele sju av ti nordmenn regnes nå som overvektige. Ser vi på snittet i verden, er fire av ti overvektige. En fersk studie viser at brus og leskedrikker er bestselger i matbutikkene våre. Lege og kostholdsekspert Erik Hexeberg advarer også mot sukker. Det er bedre å spise mer fett enn å spise sukkervarer som omdannes til fett. Det faktum at vi spiser stadig mer bearbeidet og ultraprosessert mat, kan også være en årsak til at vi blir feitere. Slik mat kan dessuten forårsake tarmbetennelser. Men begrensninger mot ultraprosessert mat er ikke med i de nye kostholdsrådene. I et debattinnlegg i Nationen 8. juli spør Kari Gåsvatn: «Hvorfor får vi ikke kostholdsråd som fraråder å spise sterkt prosessert og usunn mat?»

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP