Sør-Afrika:
MRSA-fri gris og høytrykkskjøling
Svineproduksjonen i Sør Afrika er både lik og svært ulik den norske. Landet har strenge smitterestriksjoner og satser på MRSA fri gris. Men produksjonen er tett integrert mot både slakteri og fôproduksjon og det er ingen kastrering.
Bilde: Manager Kobus Roath på storgodset Walt Landgoed vil øke svineproduksjonen fra 4200 purker til 5700. Forrige gang de økte produksjonen var i 2011.
Vi er helt nord i Sør-Afrika, i Bela Bela, et flatt og fint landbruksområde cirka 1050 meter over havet. Her driver brødrene Johan og Willem van der Walt storgodset Walt Landgoed på 75 000 dekar. Årsnedbøren er ca. 600 mm, og det dyrkes først og fremst solsikker, sorgum og mais, men også noe bomull, hvete og lucerne/gras. På gården finnes 450 kyr og 4200 purker med full framfôring. Landgoed har egen mølle og fôrproduksjon. Og gården har svært strenge smitterestriksjoner .
– Vi har ikke MRSA, og ønsker å unngå det. MRSA-fri gris er viktig for omdømmet hos forbrukerne, sier manager i grisehuset Kobus Roath. Gården har også egen dyretransport, og antall avvente per purke er 28.