Svineavl: Hva slags gris vil amerikanske svineprodusenter ha?
Norsk gris matcher mye av det amerikanske svineprodusenter ser etter. Men forholdene er annerledes, og grisen må tåle et røffere miljø enn vi har i Norge.
Svineavl: Hva slags gris vil amerikanske svineprodusenter ha?
Norsk gris matcher mye av det amerikanske svineprodusenter ser etter. Men forholdene er annerledes, og grisen må tåle et røffere miljø enn vi har i Norge.
Området rundt St. Peter sørvest i Minnesota/ nordvest i Iowa har USAs tetteste svinepopulasjon. Midt i dette grisedistriktet ligger kontoret til Swine V et Center. V eterinærkontoret har 400 000 purker og 9 millioner slaktegriser som kunder. V eterinær Paul Y eske var nylig i Norge og holdt foredrag om hva amerikanske svineprodusenter legger vekt på når de velger gener til sine griser. Grisene i USA lever under ganske andre betingelser enn i Norge. Det er fullspaltegulv som gjelder. Purkene er fiksert. Avvenning skjer ved 19 – 21 dager. Dyretettheten er høyere, husene større, og ventilasjonen er annerledes. Luftrensing kommer også mer og mer. Et typisk slaktegrishus har for eksempel 2400 plasser og tunnelventilasjon. Fôret som brukes er normalt hjemmemalt med basis i egenprodusert eller lokalprodusert mais og soya. St. Peter ligger to-tre timer med bil vest for elva og transportåren Missisippi, og har tradisjonelt hatt lave korn/fôrpriser.