Rånesmak – et stort forskningsområde
I mange år har rånesmaksproblematikken vært et nasjonalt og internasjonalt forskningsområde. Målet er å kunne unngå å kastrere råner.
Problematikken har vært et internasjonalt tema for forskning i mer enn 30 år. Også forskergrupper i Norsvin har jobbet lenge med temaet.
Kunnskapen som er generert er formidabel, og Norsvins raser selekteres nå genetisk for lavere rånesmak. I tillegg jobbes det videre med målemetoder slik at slakteriene kan få verktøy til å sortere ut kjøttet med mye rånesmak til egnede produkter. Næringa jobber sammen om å finne de gode løsningene. Klarer en det vil næringa kunne gi et godt bidrag til å redusere klimaavtrykk og bedre dyrevelferden.
Hanngrisproduksjon løsningen?
Det er flere fordeler med å produsere hanngriser (råner) i stedet for kastrater. En rekke forskningsmiljøer, deriblant Norsvin, har de siste årene jobbet med forskningsprosjekter hvor vi har sett på muligheter knyttet til hanngrisproduksjon og kjøttmarkedet.