Rånesmak – et stort forskningsområde

I mange år har rånesmaks­problematikken vært et ­nasjonalt og internasjonalt forskningsområde. Målet er å kunne unngå å kastrere råner.

Problematikken har vært et internasjonalt tema for forskning i mer enn 30 år. Også forskergrupper i Norsvin har jobbet lenge med temaet.

Kunnskapen som er generert er for­midabel, og Norsvins raser selekteres nå genetisk for lavere rånesmak. I tillegg jobbes det videre med måle­metoder slik at slakteriene kan få verktøy til å sortere ut kjøttet med mye rånesmak til egnede produkter. Næringa jobber sammen om å finne de gode løsningene. Klarer en det vil næringa kunne gi et godt bidrag til å redusere klimaavtrykk og bedre dyrevelferden.

Hanngrisproduksjon ­løsningen?
Det er flere fordeler med å produsere hanngriser (råner) i stedet for kastrater. En rekke forskningsmiljøer, deriblant Norsvin, har de siste årene jobbet med forskningsprosjekter hvor vi har sett på muligheter knyttet til hanngrisproduksjon og kjøttmarkedet.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP