Genetikk som påvirker rånesmak kartlegges

Genetikk og avl er lansert som kanskje den mest realistiske metoden til å redusere rånesmak på kjøtt fra ukastrert hanngris. Det er funnet klare raseforskjeller mellom duroc og landsvin for flere av de genene som ser ut til å ha effekt på androstenonnivået.

Genetikk som påvirker rånesmak kartlegges

Genetikk og avl er lansert som kanskje den mest realistiske metoden til å redusere rånesmak på kjøtt fra ukastrert hanngris. Det er funnet klare raseforskjeller mellom duroc og landsvin for flere av de genene som ser ut til å ha effekt på androstenonnivået.

Produksjon av ukastrert hanngris er gunstig for kjøttproduksjonen fordi hanngris har bedre fôrutnyttelse og slaktekvalitet sammenlignet med kastrater. Ukastrert hanngris gir derimot en uønsket lukt og smak på kjøttet, kalt rånesmak, noe som gjør dem uønsket for kjøttproduksjon. På grunn av dette er det i de aller fleste land vanlig praksis å kastrere alle hanngriser til kjøttproduksjon, noe som ikke er heldig verken økonomisk eller dyrevernsmessig.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP