Bildet: Flere er positive til bruk av genredigering for å bedre dyre- og fiskehelsen. Gensnipper (bildet) brukes blant annet av Norsvin til genomisk seleksjon i avlsarbeidet.

Holdningen til genrediger mat:

Forbrukerne mer positive nå

Forbrukerholdningene er i bevegelse. Norske forbrukere er nå positive til å bruke genredigering til samfunnsnyttig og bærekraftig matproduksjon i landbruk og fiskeoppdrett.

Samtidig ønsker de forsikringer om at maten er trygg for mennesker og miljø, og informasjon som gjør at de kan ta gode valg.

En ny undersøkelse gjennomført hos drøyt 2000 nordmenn av markeds­analysebyrået Ipsos bekrefter dette. Den er gjort med utgangspunkt i ­forsk­ningsprosjektet GENEinnovate. Undersøkelsen kartlegger hva norske forbrukerne mener om genredigering i norsk matproduksjon. GENEinnovate er et samarbeid mellom Norsvin, Geno, AquaGen, Graminor, NMBU og Bioteknologirådet, der målet er å utforske om genredigering kan øke bærekraften i norsk plante- og husdyravl, og bygge kompetanse om ­teknologien.

Her er noen av resultatene;
// Norske forbrukere er positive til å bruke genredigering til flere av formålene som næringspartnerne i GENEinnovate forsker på. Rundt 60 prosent var positive til å bruke genredigering til å bedre dyre- og fiskehelse, for eksempel storfe og gris som er motstandsdyktige mot smittesykdom. Bare 17 prosent var negative til dette.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP