Ragnhild Stokka Dyngeland er opptatt av at man ikke skal gå på autopilot når man er i grisefjøset, men se på dyra, høre på lydene og kjenne på luktene. Da er det lettere å oppdage om noe er galt, slik at man kan reagere i tide.
Foto: Tun Byrå
Dyrevelferd begynner med kunnskap og refleksjon
Vi vet mye mer om grisens atferd og behov nå enn for bare noen år siden, og dette viktige fagfeltet utvikler seg stadig.
Kurset «Holdning og handling» skal hjelpe produsentene
å ta ny kunnskap i bruk, slik at velferden for norske griser blir enda bedre.
Her deler den erfarne svineprodusenten Ragnhild Stokka Dyngeland sin erfaring
med kurset.
– Knallbra med et kurs som retter seg mot praktisk svinehold, og som det føles
nyttig og relevant å bruke tid på. Kurset har gode eksempler fra hverdagen i
grisefjøset, og gir praktiske tips som jeg tar med meg direkte inn i den
daglige drifta, sier Ragnhild Stokka Dyngeland.
Sammen med ektemannen, fire voksne barn og foreldrene
driver hun en kombinertbesetning med svin i Time kommune på Jæren. Årlig
leverer de seks- til åttehundre slaktegris og selger omtrent like mange
smågriser som livdyr. I tillegg har de 200 vinterfôra sauer og 20 ammekyr, så
det er litt å henge fingrene i på Grindarholen.