Blir helsa viktigere enn genetikken?
Blir helsa viktigere enn genetikken?
– Det blir et stadig viktigere spørsmål framover. Og i noen tilfeller er svaret et klart ja. Mange steder er helse minimumsfaktoren i produksjonen, sa Jan Merks på et svineseminar som ble arrangert på Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås i forbindelse med doktordisputasen til Bjarne Holm. Merks er direktør for det nederlandske private forsknings/avls og seminselskapet IPG (Institute for Pig Genetics BV). Han var, sammen med dosent Lotta Rydhmer fra Sveriges lantbruksuniversitet, opponent ved disputasen.
Merks’ selskap har om lag 140 000 purker i forskjellige land. Purkene er knyttet sammen i samme database. Han spådde denne utviklingen i svineindustrien de neste 10–20 årene; etterspørseldrevet produksjon, lavkostproduksjon på verdensmarkedets økonomiske premisser, produksjon knyttet til lokale fôrresurser, bedre og mer uniformert svinekjøttkvalitet, diversifisering (alle griser kan ikke brukes til alt – noen designes spesielt for eksempelvis Japan), og økt produksjon på gardsnivå (svinebruka blir større og større).