Avl for bedre kjøttkvalitet gir også bedre økonomi
“Døden er en prosess og ikke en hendelse”, heter det i biologien. Med dette mener man at de biokjemiske prosesser ikke stopper opp umiddelbart.
Avl for bedre kjøttkvalitet gir også bedre økonomi
“Døden er en prosess og ikke en hendelse”, heter det i biologien. Med dette mener man at de biokjemiske prosesser ikke stopper opp umiddelbart.
Etter at sirkulasjonssyste¬met og oksygentilførselen har stanset, avtar de biokjemiske prosessene gradvis over tid. Muskler omdanes til kjøtt når dyret avlives. Kjøttets vannbindingsevne, drypptap, vekt og kvalitet er avhengig av stressnivået hos grisen, varighet fra sist fôring, nedkjølingshastighet av slaktet og dyrets gener. For svinenæringa er drypptap en veldig viktig egenskap. Slakteriene er ikke tjent med at store mengder kjøttsaft renner bort, og forbrukerne foretrekker kjøtt som holder på vannet, er saftig og mørt. Norsvin var tidlig ute med å fjerne halotangenet, som tidligere var den viktigste årsaken til lyst og væskedrivene kjøtt. I mellomtiden har vi hatt pH med i avlsmålet for å hindre at seleksjon for høyere kjøttprosent skulle gi kjøtt med dårligere vannbindingsevne. Nå tar vi i bruk data fra en helt ny registreingsmetode for drypptap, og dette gjør det enklere å selektere for bedre kjøttkvalitet.